Wedding: Tips on choosing a photographer

wedding — admin on August 3, 2009 at 2:10 am

Hi, it’s been quite a while since my last write up on weddings thingy. I have blogged about wedding shoes, wedding details and photographer friendly. So here it is, my tips on choosing your jurugambar perkahwinan.

adierin_inai04

  1. Define your photo-liking style
  • Sekarang pengantin ada banyak pilihan photographer, and they came in different styles too. As for me, wedding photography in Malaysia wujud dalam 2 kategori iaitu photojournalism and traditional.
  • Selain itu, ade jugak photographer yang more into fine art approach. Dan ada juga yang hybrid, semua skali ada.
  • Photojournalism approach : shots yang menggambarkan suasana wedding anda tanpa ada banyak pengarahan atau directing.
  • Traditional approach : shots yang memerlukan banyak pengarahan. Jurugambar akan memberi directing kepada pengantin sebelum sesuatu shot itu di ambil.
  • Untuk bakal2 pengantin, the world wide web adalah sangat2 lebar, and they can search jurugambar2 perkahwinan yang menepati citarasa mereka before they want to commit on certain photographer.
  • Browse sample2 gambar yang ada dalam website. Semua pun takpe. Lebih kurang macam pergi membeli belah. hehe.
  • It’s a win win situation.
  1. Budget
  • After your have decide on a photography style yang digemari and u have a set of photographers. Now u can decide your budget on your wedding photography.
  • Although styles itu sama, tak bermakna output atau end product adalah sama untuk each photographer.
  • Prices were determined by many factors misalnya pengalaman, establishment, work flow, working hours, finishing, quality of work and the list goes on and on.
  • Then, contact the list of photographers, ask their prices and details on what they can offer u.
  • It’s a win win situation.

azshes_07

  1. Get to know
  • Now, u have a smaller list of photographers, u already satisfied with the photography style and u also satisfied with the price offered.
  • So let’s get personal. Perjumpaan memang banyak membantu, sama ada berjumpa di luar atau berjumpa di kedai jurugambar tersebut. Hopefully, tiada yang ajak photographer untuk datang ke rumah semasa sesi ‘suai kenal’ ini. It’s for the big day, sila jangan malas. hehe
  • Semasa sesi ‘suai kenal’ ini, tengok contoh album, portfolio, ask questions so u are clear with the package u are paying for.
  • Sesi ‘suai kenal’ ini jugak sangat baik untuk jurugambar gambar kerana they can know the character of the future bride and bridegroom dan seterusnya dapat menghasilkan gambar yang natural. Tiada perasan kekok atau awkward antara jurugambar dan orang di ambil gambar.
  • It’s a win win situation.
  1. Timing
  • Yeah, semua dah puas hati. Nak kena tanya timing untuk deliver, ETA.  Tak sabar nak tengok gambar2 sendiri naik pelamin. Hehe.
  • Ask delivery time from the photographer. Each photographer have a different work flow. Different photography styles need different time frame. Different type of package, different types of album jugak memerlukan masa yang berlainan.
  • Ask for it, and each photographer will provide their time frame for you.
  • Hopefully, please don’t rush art. Don’t rush the photographer. Photographers are doing their best to deliver the best for you.
  • See, it’s a win win situation again.

adierin_sanding14

So, thats are the few pointers for future pengantin2 untuk dijadikan guidelines and sedikit sebanyak dapat insight from a photographer’s view. Kalau malas nak baca tips dekat atas tu, ambik handphone, taip no saya dan contact saya sekarang jugak. haha =)

0 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | azamhashim.com