New born: 4 days old

Uncategorized — admin on April 26, 2010 at 2:37 am

akhad10_01

Had an opportunity shooting a new born. Dah lama teringin nak shoot new born ni. Sebab rasa feel shooting a new born ni pasti menarik. So, peluang tu akhirnya tiba beberapa minggu yang lepas. Hehe

akhad10_02 akhad10_03 akhad10_04

akhad10_05 akhad10_06

akhad10_07 akhad10_08

Got a few lucky shot, memek2 muka masa tengah tidur. Too cute to be true. The entire process of waiting and waiting is fun. Sangat puas bila dapat shoot masa baby tengah tidur.

akhad10_09 akhad10_10

akhad10_11 akhad10_12

akhad10_13 akhad10_14

Hopefully there’s still more chances to shoot new born cause i’m starting to like the feel of shooting a new born. Maybe shooting a twins would be funner. hehe. Till we meet again little  mr handsome boy =)

akhad10_15

Putrajaya Hot Air Balloon Fiesta (2010)

celebration,malaysia — admin on April 19, 2010 at 9:59 am

ptjybln10_01

Putrajaya Hot Air Balloon Fiesta marked it’s 2nd year in 2010. A group of big, hot and colorful balloons had landed on Putrajaya’s ground.  Malaysian who missed the 1st event last year, gathered at Monument Alaf Baru to witness this annual event. At early morning, the parking space a near to be filled up, and the take off area are filled with photographers yang mengambil peluang untuk merakam belon udara berwarna-warni. Termasuk juga saya. hehe.

ptjybln10_02 ptjybln10_03 ptjybln10_04

ptjybln10_05 ptjybln10_06

ptjybln10_07 ptjybln10_08

20 plus of hot air balloon participated in this year event. There are from France, Poland, Belgium, Malaysia, Netherlands, New Zealand, USA, Switzerland, Thailand, Germany and Japan. Rasanya belon yang paling mendapat perhatian adalah belon Darth Vader from France.

ptjybln10_09 ptjybln10_10

ptjybln10_11 ptjybln10_12

ptjybln10_13 ptjybln10_14

This year, sempat pergi event pagi je (mcm tahun lepas). Gambar-gambar agak gelap. Hopefully there will next year! and bolehlah nak ambik gambar belon yang kurang gelap. hehe. See you guys next year!

ptjybln10_15 ptjybln10_16

ptjybln10_17

Metering modes

Uncategorized — admin on April 14, 2010 at 3:25 am

Metering modes, satu fungsi di dalam teknologi kamera yang akan menetapkan seberapa banyak cahaya yang boleh masuk dalam proses  menghasilkan sesebuah gambar. Titik fokus atau dalam bahasa omputihnya ‘focus point’ tu lah yang akan menetapkan metering tu. And sefahaman saya, dengan metering juga, ia akan menentukan output warna gambar.

Contoh kalau kita halakan titik focus tu dekat lampu, metering dalam kamera ni akan calculate supaya lampu tu akan nampak bila gambar di ambik. So takde la, lampu tu nampak terlampau terang… dan warna lampu akan juga di ambil kira… kalau lampu tu biru, maka output gambar akan nampak kebiruan

Setahu saya, metering modes ni ada 3 jenis. Kalau ikut kamera nikon yang saya guna skarang, metering modes yang ada adalah matrix, center weight dan spot. Tapi ada juga terbaca jenis-jenis metering modes yang lain macam average metering dan partial metering. Terms average & partial tu rupa2nya digunakan untuk kamera canon. Kalau ada siapa-siapa yang guna canon tu, boleh rujuk manual  =)

jenismeter

Jenis jenis metering modes

Matrix: Mod ni diwakili dengan simbol 4 kotak  yang mengelilingi satu titik (tengok rajah Jenis jenis metering modes). Matrix metering ni akan ambil kira keseluruhan frame  gambar punya light source. Maknanya, meter kamera akan calculate setiap sudut dalam gambar yang akan di ambil. So output apabila guna mod ni, lighting akan jadi balance. Rasanya metering ni ramai orang guna sebab default setting pada kamera masa mula-mula beli. hehe. Sample gambar guna mod ni mcm dekat bawah. Titik fokus pada gambar sample adalah dekat matahari

matrix

Center Weight: Nak guna mod ni, switch metering pada simbol yang ada tanda braket ‘(‘ dan titik (tengok rajah Jenis jenis metering modes). Melalui pembacaan, mod ni akan tumpukan metering sekitar 60% ke 80% pada titik fokus. Maknanya, lain-lain kawasan tu dia tak calculate sangat. Mod ni akan meter light source pada kawasan titik fokus tu dan keluarkan output. So, kawasan yang di fokus tu tidak akan overexpose. Metering ni 90% default setting kamera pada kamera penulis. Hehe. Sample gambar guna mod ni mcm dekat bawah. Titik fokus pada gambar sample adalah dekat matahari

center

Spot: Nak guna mod ni, tukar metering anda pada simbol titik (tengok rajah Jenis jenis metering modes). Kalau set mod ni, dia akan betul-betul meter area titik kecil pada titik focus. So kalau lighting pada titik fokus tu gelap, gambar akan jadi cerah dan begitulah sebaliknya. Ni kalau nak meter lampu yang cerah tu boleh la guna. Lampu yang cerah tu akan nampak jelas dan tak overexpose. Kalau nak shoot silhouette, boleh guna mod ni juga. Sample gambar guna mod ni mcm dekat bawah. Titik fokus pada gambar sample adalah dekat matahari

spot

Tu serba sedikit pemahaman penulis tentang metering untuk dikongsi bersama. Kalau ade ape-ape maklumat yang tertinggal dalam cerita kat atas, silalah kongsi =)

nota: content ini ditulis berdasarkan pemahaman dan pembacaan sendiri, jika ada salah silap, sila la tegur.

Adam (Portrait)

portrait — admin on April 5, 2010 at 3:59 am

admpot10_01

Last few weeks had an opportunity to try something new, doing kid portraiture. Session with Adam the hero. =) At first, i find it difficult to interact with Adam since we barely know each other. But fortunately we have makcik adam with us, so adam takde la rasa janggal sangat berdepan dengan kamera. I think i spend about 10 to 15 minutes to get Adam act naturally in front of the camera. At first, muka memang macam malas2 tapi bila dah biasa, i think he did enjoy the whole process. I did too :)

admpot10_02 admpot10_03 admpot10_04

admpot10_05 admpot10_06

admpot10_07 admpot10_08

admpot10_09 admpot10_10

It was early in the morning, at about 10 o’clock. So, i don’t have to much problem with the light. Natural light pun dah cantik. I bet if i had another opportunity to shoot kid or family portraiture, this was the right time to shoot. The available lights are beautiful. =) Thanks Adam and makcik adam for the opportunity. I did had a good time chasing him to get those shots. Buat kerja sambil exercise. Hehe

admpot10_11 admpot10_12

admpot10_13 admpot10_14

admpot10_15 admpot10_16

admpot10_17 admpot10_18 admpot10_19

We did have fun! Yay!

admpot10_20

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. | azamhashim.com